Chakai - De informele theeceremony

 

Japanse theeceremonies zijn onderverdeeld in twee categorieën: chakai (茶会) en chaji (茶事). Een chakai is een relatief eenvoudige bijeenkomst bestaande uit snoep, dunne thee (薄 茶, usucha) en kan een lichte maaltijd omvatten. Een chaji daarentegen is veel formeler en omvat meestal een volledige kaiseki-maaltijd, gevolgd door snoep, dikke thee (濃茶, koicha) en dunne thee. Chakai kan worden gezien als een informele theebijeenkomst.

 

Een theeceremonie bestaat uit een reeks vooraf bepaalde handelingen die achter elkaar worden uitgevoerd, om optimaal van de thee te kunnen genieten en om verschillende tradities in Japan in stand te houden. De ceremonie is zo geconcentreerd en serieus van aard dat het onderdeel is geworden van de beoefening van het boeddhisme, vooral van de zenbeweging binnen deze religie. 

 

Je eigen informele thee ceremonie of high tea

 

Hoe gaaf is het om je eigen informele theeceremonie met zoetigheid te houden, zoals een high tea. Nodig je vrienden uit en geniet van het zetten van thee en het eten van de lekkerste gebakjes en koekjes. De Chakai thee past er perfect bij. Schep met de houten lepel theedeeltjes in je glas. De hoeveelheid op 1 scoop is genoeg voor 1 glas. Zo krijg je het gevoel dat je je eigen kleine ceremonie hebt. Creeër een bijzondere beleving voor jezelf en voor je vrienden! Wees voor één keer een theemeester :)

 

Picture by: Barbara Vos

Picture by: Cottonbro

Picture by: Enric Cruz López